Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen

Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen

Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen? Leven met dementie kan zwaar zijn, zowel voor de dementerenden als hun naasten. Ze hebben steeds meer behoefte aan een positieve omgeving en goede hulpverlening. Hierdoor kan het voor een mantelzorger te veel worden en heeft de mantelzorger behoefte aan hulp. Wij helpen bij de ondersteuning van mantelzorgers maar ook bij dementerenden die alleen zijn. We zorgen voor positiviteit en blijdschap. Met persoonlijke aandacht, geen haastige bezoekjes en leuke thuis activiteiten zoals een spelletje, samen thee drinken en koken.

Korte uitleg dementie

Een vijftigtal ziekten die allemaal dezelfde symptomen veroorzaken, zijn gekend onder de verzamelnaam “dementie”. Alzheimer is slechts één van de aandoeningen die er voor zorgen dat de hersenen er op achteruit gaan. Door een verslechtering in de zenuwcellen van de hersenen of hun onderlinge verbinding, wordt het moeilijk voor de patiënten om informatie te verwerken.

Toch is het in zo’n zeventig procent van de gevallen mogelijk voor de dementerenden om thuis te blijven wonen. Dit wordt zelfs aangeraden. We weten allemaal wat voor stress een verhuis met zich meebrengt, voor een dementiepatiënt brengt dit niet alleen spanningen teweeg, het kan zelfs de basis vormen voor een trauma.

Hoe begeleid je dementerenden?

Nieuwe technologie laat dementerenden steeds langer thuis wonen. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren geven mensen met dementie verschillende hulpmiddelen, zoals alarmsystemen, mobiele applicaties en dispensers voor medicijnen.

Men zoekt nog altijd naar een behandeling voor dementie. Momenteel zijn we alleen in staat op de ziekte af te remmen zodat de dementerende voor lange tijd een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Toch is er nog bijkomende zorg nodig die meestal door naasten en mantelzorgers wordt opgevangen. Volgende zaken zorgen voor de nodige steun om deze situatie zo positief mogelijk te beleven.

Alzheimer Café in Amstelveen

Het is altijd leuk om er even tussenuit te knijpen. Een Alzheimer Café, Trefpunt of Theehuis verzamelt verschillende dementerenden en mantelzorgers om samen een gezellige tijd te hebben. Elke vierde donderdag van de maand (exclusief juli en december) wordt iedereen gratis in het Zonnehuis ‘De Luwte‘ uitgenodigd om al je vragen over dementie te beantwoorden. Tijdens de informele bijeenkomst kun je ook ervaringen uitwisselen met lotgenoten.

Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen

Casemanager

Alle regels, wetten en zorgmogelijkheden die betrekking hebben tot dementie kunnen vaak een heus doolhof zijn. Daarom kun je je huisarts vragen naar een casemanager dementie. Hij of zij wordt je aanspreekpunt en luisterend oor. Je casemanager zal je informeren, adviseren en begeleiden, je helpen om zorg te regelen en met je meedenken om alle gevolgen aan te pakken die de ziekte op het dagelijkse leven heeft.

Wij helpen met het contact en begeleiden vaak ook de trajecten rondom budgettering en de SVB. 

Ondersteuning voor mantelzorgers

Onderschat niet hoe intensief mantelzorg is. Als hulp heb je zelf ook nood aan ondersteuning. Neem af en toe tijd voor jezelf, dit verlicht je gemoed en geeft je nieuwe energie. Ook voor de dementerende doet het wonderen om contact te hebben met anderen.

Een wandeling door het bos, thuis een spelletje spelen of samen koken met iemand anders is soms precies wat nodig is. Voor de patiënt is het belangrijk om een fijn leven te blijven hebben, maar ook het leven van de mantelzorger moet onderhouden worden.

Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen

Positief Samen: Begeleiding voor dementerenden in Amstelveen

Dit laatste is net wat we je bij Positief Samen aanbieden. Als je ondersteuning en gezelschap zoekt in Amstelveen of omstreken, staan we voor je klaar. We zorgen er voor dat ieders leven weer plezierig is. Door de druk even van je schouders te nemen, kun je even aan jezelf denken. Wij maken ondertussen een leuke uitstap met de dementiepatiënt. Ook zijn er tal van andere gezellige activiteiten die we samen kunnen doen.

Voor de mantelzorgers staan we klaar met aandacht en een luisterend oor. Positief Samen is er om samen te bespreken wat we voor je kunnen doen en hoe we de dementerende het best begeleiden. Je kunt een vrijblijvend gesprek met ons inplannen door even te bellen of een e-mail te sturen.