Cobra museum Amstelveen

Cobra museum Amstelveen

Positief Samen neemt je graag mee langs de leukste en mooiste plekken in en rond Amstelveen.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen werd geopend op 8 november 1995, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de CoBrA-beweging op 8 november 1948. Het Cobra-museum heeft een uitgebreide collectie van moderne en hedendaagse kunst. Er wordt vooral aandacht gegeven aan de vernieuwende bewegingen in de Nederlandse moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog, en dan voornamelijk aan de Cobra-beweging. 

Ideaal voor ouderen

Omdat het zo’n groot museum is kan je gezellig met ouderen ronddwalen. De faciliteiten zijn uitstekend! Positief Samen gaat graag met clienten en Posidiva’s naar het Cobra museum.

Cobra museum Amstelveen

Het museum is ontworpen door de architect Wim Quist. Voor de ingang staat er een 5 meter hoog beeld, genaamd The Fountain, die speciaal voor het museum gemaakt is door Karel Appel. Het bestaat uit een viertal wateruitgangen. De vuist in de fontein symboliseert kracht en de vogel staat voor vrijheid. Het is de enige fontein die Appel ontworpen heeft. 

Het museum beschikt  over een ronde binnentuin, in de vorm van een Japanse-zentuin. Ook dit werd speciaal ontworpen door Tajiri voor het museum en werd bij de opening onthuld. Het geeft een haiku weer, die naar de de 4 elementen verwijst. Deze tuin is jammer genoeg niet toegankelijk. 

CoBrA-beweging 

Deze kunststroming werd opgericht tijdens een internationaal kunstenaarscongres in Parijs door kunstenaars uit K(C)openhagen, Brussel en Amsterdam. Het doel van deze kunstenaars was om zich af te zetten tegen het academisme en wilden teruggrijpen op de primitieve kunst. Deze avant-garde beweging kenmerkte zich door kinderlijke tekeningen met een spontaan en onwetend karakter. 

Cobra museum Amstelveen

De groep bestond uit de Deense kunstenaar Asger Jorn, de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille. Deze kunstenaars hadden dan ook een grote impact op het verdere verloop en de evolutie van de moderne kunst in Nederland. 

Elke 2 jaar wordt er door het museum de Cobra Kunstprijs Amstelveen uitgereikt aan een in Nederland wonende kunstenaar, die net als de Cobra kunstenaars vernieuwend en experimenteel werk produceert. 

Door het Corona-virus is het museum deels gesloten. Als je het museum wil bezoeken, moet je een afspraak maken. Maar je kan het museum ook van thuis uit bezoeken. Het is mogelijk om digitaal verschillende rondleidingen te volgen. Op de website vind je verschillende rondleidingen die je van thuis uit kan volgen.