Een liefdevol afscheid

Een liefdevol afscheid

Categorie : Eenzaamheid gezelschap

Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt gaan, ga samen. – Afrikaans gezegde

Een aantal jaar geleden kregen we via een huisarts de vraag of we konden helpen bij een oudere, dementerende dame die wat ondersteuning kon gebruiken. Haar huis was erg vervuild en zelf was ze vermagerd. Met maar liefst vier Posidiva’s kwamen we in actie en namen het huis even goed onder handen.

Een pittige dame

Mevrouw gaf aan dat ze ook graag wat hulp wilde bij het koken. Ook dit deden de we met liefde voor haar. Al snel kregen we in de gaten dat we te maken hadden met een pittige dame die graag zelf de regie wilde houden en niet bang was om mensen op straat te zetten. Toch liet ze stukje bij beetje de Posidiva’s binnen in haar leven. Het kwam zelfs tot het punt dat ze ons verzocht of we in de nacht konden blijven.

Niet naar een verpleeghuis

Al bij de kennismaking liet mevr weten thuis te willen blijven ook als ze ziek zou worden. Het was haar keuze om thuis ouder te worden. Alhoewel we op dat moment gewoonlijk niet in de nachten bij mensen verbleven, sloegen we onze handen ineen om dit toch te regelen. Gelukkig waren er Posidiva’s bereid om in de nacht te blijven.

Oud geleerd…

Positief Samen is een goedgekeurd leerbedrijf, vandaar dat we bij het ROC een lokaal mochten gebruiken compleet met bedden en verpleegartikelen zo konden we de kennis van de Posidiva’s oppoetsen en leren hoe ze met clienten om kunnen gaan die wat meer zorg nodig hebben. En hen voor te bereiden op de algemene zorg in de nacht, zoals ondersteuning bij persoonlijke hygiëne.

Met gediplomeerde verzorgende en Posidiva”s die wat minder ervaring hadden vormde we een mooi team. Samen met de huisarts konden we er voor zorgen dat mevrouw thuis in haar vertrouwde omgeving kon blijven en toch de ondersteuning en het sociaal netwerk kon krijgen dat ze nodig had. Er was zelfs een Posidiva die 48 uur lang bij haar bleef.

Een grote bos bloemen

Onlangs is deze sterke dame overleden. Samen met een aantal Posidiva’s gingen we naar de crematie. We kregen een grote bos bloemen als bedankje voor de zorgen en werden meerdere malen aangehaald tijdens de uitvaart. We zijn erg blij dat we haar in de laatste jaren van haar leven hebben kunnen geven wat zij graag wilde, een leven in haar eigen huis met een groep mensen om haar heen die ze kon vertrouwen.

Wil jij ook thuis zorg blijven ontvangen?

Deze ervaring heeft ons geleerd hoe we mensen kunnen ondersteunen in de laatste periode van hun leven. Zo kunnen mensen een band opbouwen met onze verzorgende Posidiva’s en is het verhuizen naar een verpleeghuis niet per se nodig. We kunnen ook in de nacht kwalitatieve zorg te bieden.

De Britse Cicely Saunders, verpleegkundige en oprichter van de eerste hospice voor terminaal zieke mensen, had als doel “leven toe te voegen aan hun dagen, in plaats van dagen aan hun leven.” En wij werken met alle plezier mee aan dit doel.

Yvonne Breuker