Je hypotheek ‘opeten’…

Je hypotheek ‘opeten’…

Categorie : Positief Samen

…en thuis blijven wonen

There’s no place like home

Aan het einde van de beroemde film ‘The Wizard of Oz’ klikt Dorothy driemaal met haar rode schoentjes om eindelijk, na een lange reis, naar huis te kunnen. De plek waar ze zich thuis voelt, de plek waar ze zichzelf kan zijn. “There’s no place like home.”

Veel mensen bouwen hun hele leven op in een bepaalde omgeving, in een huis waar ze zich prettig voelen met een gemeenschap waar ze zich thuis voelen. Om dit vervolgens de laatste jaren van hun leven op te geven en in een verpleeghuis te gaan wonen. Soms is dit noodzakelijk, maar vaak zijn er ook andere mogelijkheden.

De waarde van het huis kun je gebruiken om te genieten van je leven of je huis zo in te richten dat je niet weg hoeft.

Wél een lening

Met het afsluiten van een opeethypotheek ga je wel een lening aan, dus je betaalt een rente. Je hypotheekschuld wordt dus groter en de erfenis die je achterlaat wordt dan waarschijnlijk lager. Op die manier blijft er dus uiteindelijk minder over. Dit betekent mogelijk lagere erfenis voor je familieleden. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen.

We zien echter veel mensen zuinig leven en dat hoeft niet altijd.

Eet je huis op!

Laat je niet afschrikken door het Hans en Grietje verhaal, de hypotheek van je huis opeten kan veel voordelen hebben. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je een huis hebt met overwaarde of al volledig hebt afgelost.

Als je overwaarde groot genoeg of je huis is afgelost is kun je overwegen om dit te verzilveren. Op die manier heb je extra geld over voor eventuele zorg en kan zou je dus gewoon thuis kunnen blijven wonen. Je maandlasten gaan niet omhoog en je blijft gewoon nog eigenaar van je huis. Bekijk om dit te berekenen even op je WOZ-beschikking, hier vind je de WOZ-waarde van je huis.

Wij zijn natuurlijk niet financieel deskundig. Laat je goed informeren.