Mantelzorgers ondersteunen in Amstelveen

Mantelzorgers ondersteunen in Amstelveen

Mantelzorgers ondersteunen in Amstelveen? U bent geen mantelzorger van beroep. U heeft waarschijnlijk zelfs geen hulpverlenende achtergrond. Maar er moet toch iemand voor uw vriend, familielid of buur zorgen. Maar mantelzorg is meestal langdurig, en kan erg intensief zijn. Het is niet vreemd als het af en toe allemaal een beetje te veel wordt. Wat ondersteuning kan wonderen doen.

Mantelzorgers in Amstelveen

Zo’n 12% van de inwoners van Amstelveen zijn mantelzorger. Zij doen niet alleen verzorging maar ook dagelijkse noodzakelijke activiteiten, soms ook verpleegkundige handelingen. Mantelzorgers zijn er niet alleen voor ouderen, maar deze maken wel een groot gedeelte van de doelgroep uit. Tenslotte wonen er meer dan 17.000 65-plussers in Amstelveen, en de helft daarvan staat geregistreerd als langdurig ziek. Mantelzorgers zijn vaak degenen die veel van het huishouden van een ander overnemen. Hier kun je niet zomaar mee stoppen natuurlijk. Maar het kan ook erg belastend worden voor jezelf. 

Mantelzorgers in Amstelveen

In Amstelveen hebben 65-plussers gemiddeld minder last van obesitas en andere lichamelijke beperkingen vergeleken met de rest van de regio. Maar eenzaamheid en psychische klachten zijn wel toegenomen, en ook het alcoholgebruik onder ouderen is vrij hoog. Eenzaamheid veroorzaakt door verstoringen van het levenspatroon zoals verhuizen, beëindigen van een relatie of door overlijden van een partner geven vaak langdurige problemen. Meer dan 60% van de inwoners van Amstelveen zijn ongehuwd, gescheiden of verweduwd. Het gebrek aan een intieme relatie zoals een boezemvriend kan ook leiden tot fysieke klachten.

Ondersteuning voor mantelzorgers

De zorg kunnen delen of gewoon af en toe een dag vrij te kunnen nemen kan erg fijn zijn. Mantelzorg is een zware opgave, en het is belangrijk dat je dit ook vol kunt houden. Zelf gezond blijven en op tijd hulp zoeken zijn belangrijk. Ook voormalige mantelzorgers zullen je dit advies meegeven. Door gemotiveerde mensen met een warm hart in te zetten om een deel van je taken over te nemen heb je als mantelzorger structureel tijd om een ochtend, middag of avond in de week voor jezelf te hebben. Op die manier kun je er als mantelzorger weer tegenaan.

Mantelzorgers in Amstelveen

Behalve gezelschap voor ouderen en verlichting van de taken van de mantelzorger, krijg je ook advies en een luisterend oor. De bureaucratie betreffende mantelzorg is al ingewikkeld genoeg en vaak ben je toch al zo vermoeid, om dan ook nog eens met alle regels en instanties rekening te gaan houden.

Je stopt toch niet met plezier maken omdat je ouder wordt? Je wordt juist oud als je stopt met plezier maken. Als je op zoek bent naar gezelschap in Amstelveen, bel dan even, of stuur ons een e-mail, voor een vrijblijvend gesprek. Positief Samen biedt gezelschap en ondersteuning voor mantelzorgers in Amstelveen en omstreken. We maken ouderen blij en zorgen dat het leven weer plezierig is. Wij zijn een grote steun voor de mantelzorger door een deel van de zorgen op ons te nemen. Door bijvoorbeeld samen met ouderen te koken, te eten, wandelen in het bos of een uitstapje te maken. Gezelligheid en aandacht vinden we heel belangrijk, een mens knapt daar van op. De mantelzorgers vinden het fijn dat wij ook voor hen aandacht hebben, een luisterend oor te bieden en samen dingen te bespreken.

Neem contact op