Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam

Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam

Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam? Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerszorg. Vrijwilligers in de zorg kiezen ervoor om te helpen in de zorg. Bij de aanvang is er geen emotionele band met de zorgbehoevende, want deze ken je op dat moment nog niet. 

Mantelzorg is het omgekeerde; je kent iemand die zorg nodig heeft, en je gaat vrijwillig deze persoon helpen. Het zal je verbazen hoe vaak deze situatie in je leven voorkomt. 

Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam

Wat is mantelzorg?

Onder mantelzorg verstaan we alle hulp, niet per se intensief, aan een hulpbehoevende, door iemand uit de directe sociale omgeving. Sommige mantelzorgers geven 24 uur per dag hulp en verrichten ook verpleegkundige handelingen. Anderen helpen met boodschappen doen of huishoudelijke taken.

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met mantelzorg, als mantelzorger of als hulpbehoevende. Een op de drie Amsterdammers van 16 jaar en ouder geven mantelzorg. Alhoewel verreweg de meesten hiervan aangeven dat ze er plezier aan beleven, geeft een behoorlijk percentage van de mantelzorgers in Amsterdam ook aan dat ze zich hiermee wel zwaar belast voelen. 

Voor je naasten zorgen is dan wel vanzelfsprekend voor de meeste mensen, maar het is ook erg intensief. Zo’n 750.000 Nederlanders geven langdurig (meer dan drie maanden) en intensief (meer dan acht uur per week) mantelzorg aan een naaste.

Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam

Mantelzorgers ondersteunen in Amsterdam

Er wonen ruim 100.000 ouderen in Amsterdam, en meer dan de helft hiervan is langdurig ziek en heeft hulp nodig. Naast officiële zorginstanties komt veel van die hulp bij mantelzorgers terecht. Gelukkig zijn er ook organisaties en bedrijven die hulp en ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Deze geven informatie, advies en praktische ondersteuning, kunnen je een luisterend oor bieden of een gedeelte van je taken overnemen. 

Af en toe een dag vrij kunnen nemen van de mantelzorg kan erg fijn zijn. Zelf gezond blijven en op tijd help zoeken zijn erg belangrijk om deze zware taak ook vol te kunnen blijven houden. Door gemotiveerde mensen met een warm hart in te zetten om een deel van je taken over te nemen heb je als mantelzorger structureel tijd om een ochtend, middag of avond in de week voor jezelf te hebben. Op die manier kun je er als mantelzorger weer tegenaan.

Positief samen ondersteunt mantzelzorgers

Je stopt toch niet met plezier maken omdat je ouder wordt? Je wordt juist oud als je stopt met plezier maken. 

Als je op zoek bent naar gezelschap in Amsterdam, bel dan even, of stuur ons een e-mail, voor een vrijblijvend gesprek. Positief Samen biedt gezelschap en ondersteuning voor mantelzorgers in Amsterdam en omstreken. We maken ouderen blij en zorgen dat het leven weer plezierig is. Wij zijn een grote steun voor de mantelzorger door een deel van de zorgen op ons te nemen. Door bijvoorbeeld samen met ouderen te koken, te eten, wandelen in het bos of een uitstapje te maken. Gezelligheid en aandacht vinden we heel belangrijk, een mens knapt daar van op. De mantelzorgers vinden het fijn dat wij ook voor hen aandacht hebben, een luisterend oor te bieden en samen dingen te bespreken.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op