Kersenbloesempark Amstelveen

Kersenbloesempark Amstelveen

Het Kersenbloesempark is een park in Amstelveen, gelegen in het Amsterdamse Bos. Het park werd oorspronkelijk gepland om de 400-jaar oude culturele relaties tussen Nederland en Japan te vieren.

Als we ouder worden waarderen we de natuur steeds meer. Samen met onze clienten gaan we dan ook regelmatig de natuur in. Het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos is in april een ware toeristische trekpleister geworden! 

Geschiedenis van het kersenbloesempark

De naam verwijst naar de 400 kersenbomen die er staan. Deze werden in 2000 door de Japan Women’s Club geschonken en in het Amsterdamse Bos geplant. Dit werd gedaan omdat in Amstelveen de grootste Japanse gemeenschap in Nederland woont, mede door enkele grote internationale bedrijven.  

Elke geplante boom is voorzien van een naambordje. Op 200 bordjes staat een Nederlandse vrouwennaam en op de andere 200 een Japanse vrouwennaam. 

De kersenbomen zijn van de soort yoshinokers en zijn geënt op een rechte onderstam. Ieder jaar in het voorjaar, meestal rond de periode maart tot april, staan deze bomen enkele weken in bloei met roze en witte bloesems. De precieze periode is moeilijk te voorspellen, want dit is afhankelijk van temperatuur, wind en neerslag.

Kersenbloesempark Amstelveen

Kersenbloesem feest 

Het Kersenbloesemfestival in Amstelveen wordt ieder jaar in maart of april georganiseerd, afhankelijk van wanneer de bomen bloeien.

Het kersenbloesemfeest of Hanami Matsuri is een belangrijk evenement in Japan. Dan wordt de komst van de lente gevierd. Het is een traditie voor hen om dan met vrienden en familie onder de bloeiende kersenbomen te gaan picknicken. Bloemen, en in het algemeen de natuur, hebben een symbolische betekenis. De kersenbloesem of Sakura staat voor een nieuw begin of een nieuw leven, terwijl het verwaaien van de bloesem tegelijkertijd verwijst naar de vergankelijkheid van het leven.

De goede relatie tussen Amstelveen (of Nederland) en Japan werd nog maar eens aangetoond in maart 2012 toen er in het park een monument onthuld werd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de tsunami die Japan in 2011 trof. Het monument is opgetrokken in zwart graniet en voorzien van een Japanse tekst. 

Corona

Kersenbloesempark Amstelveen

Door de huidige situatie zijn er enkele maatregelen getroffen om het park te bezoeken tijdens het Hanami Matsuri. Zo kan er niet gepicknickt worden, worden mensen gevraagd zo veel mogelijk de fiets te gebruiken, op rustige momenten langs te komen en hun verblijfsduur te beperken. In het weekend zijn er maximaal 150 mensen tegelijkertijd in het park toegestaan. 

Positief Samen biedt gezelschap en ondersteuning voor ouderen en mantelzorgers. Door op gezette tijden uitstapjes te maken als een bezoek aan de kersenbloesempark in Amstelveen, hebben ouderen veel plezier.