Oma’s koken

Oma’s koken

Categorie : ouderen

We hopen en worden het allemaal; OUDER… Deze levensfase is echter lang niet altijd makkelijk, eenzaamheid komt vaak voor (of ligt op de loer). Ik denk echt, het moet toch ook fijn zijn om ouder te worden en te kunnen genieten?

Er zijn in Nederland ruim 1 miljoen mensen die eenzaam zijn. Vooral ouderen hebben vaak het gevoel dat ze eenzaam zijn. Wat gebeurt er allemaal in Nederland en wat zijn er voor mogelijkheden?

Leuke projecten tegen de eenzaamheid…… Bijvoorbeeld een pop up restaurant waar ouderen koken voor jongeren. (zie het fragment hier)

Sommige mensen hebben maar 1x per maand contact met familie of kennissen en dat kan dan ook nog via de telefoon zijn, dus niet eens fysiek!

Het is bemoedigend om dan te lezen dat er veel initiatieven zijn om aan dit probleem wat te doen.

Oma’s koken voor jongeren en voor elkaar. In dit geval koken de oma’s en ook opa’s voor studenten bijvoorbeeld lekkere gehaktballen met aardappelen en groenten. Deze ouderen doen dus op deze manier contacten op en voelen zich ook nuttig. Ze moeten er uit om boodschappen te doen en ook met elkaar overleggen hoe ze de maaltijden gaan klaarmaken hoe maak je bijvoorbeeld 30 smaakvolle gehaktballen?

Een student kwam op dit idee omdat hij 1 x per week bij zijn oma ging eten en zijn oma vertelde dat ze de rest van de week met het bord op schoot zit en er niks aan vindt om dan alleen te eten!

Er wordt onderzoek gedaan naar hoe ze fondsen kunnen werven om dit initiatief financieel mogelijk te maken.

Vooral de ontmoetingen tussen jong en oud zijn heel waardevol en er komen vaak blijvende en warme contacten uit voort.

Yvonne Breuker